Vi har under en tid lidit av att vår säkerhetsdörr från Robust har krånglat. Dörren har  blivit svårare och svårare att låsa beroende på att den undre kanten på låskolven tar I kanten på hålet I dörrkarmen.

Vi hade tidigare en servicekille från riksbyggern som var här med en slipmaskin och slipade upp hålet så att det blev större och kolven slutade kärva.

Under tidens gång så har jag det han lärde mig och filat lite då och då för att få det att fungera igen..   Det har gått bra hittils men nu var måttet rågat Smile  Jag kände att det borde vara något annat som är fel, det är inte meningen att man ska slipa I dörrkarmen ett par gånger per år, till slut tar dörrkarmen slut.

Som en god vän av Google så började jag googla och hittade en monteringsanvisning till dörrarna från Robust, anvisningen hittar du här: monteringsanvisning (PDF)

I anvisningen såg jag att det sitter en insexskruv I varje gångjärn som man justerade höjden på dörren med, och när jag tittade på mina skrivar på mina gångjärn så upptäckte jag att en av skruvarna inte var åtskruvad vilket ledde till att dörren hängde sig. Jag gissar på att skruven ändrat läge sakta men säkert och det fel den skapade har glatt filats bort. Nu är skruvarna justerade och dörren går att låsa utan några som helst problem!

Så här ser en av skruvarna ut, det är en 3mm insexnyckel som behövs för att skruva på den.

IMAG0284medpil

Om du skruvar för mycket blir dörren klurig att stänga, det spänner I gångjärnen men om du studerar monteringsanvisningen och använder lite sunt förnuft så löser även du din krånglande säkerhetsdörr från Robust. Vår var en SD-2 och det verkar vara samma sätt som alla justeras på.

Lycka till!