Krånglande säkerhetsdörr

Vi har under en tid lidit av att vår säkerhetsdörr från Robust har krånglat. Dörren har  blivit svårare och svårare att låsa beroende på att den undre kanten på låskolven tar I kanten på hålet I dörrkarmen.

Vi hade tidigare en servicekille från riksbyggern som var här med en slipmaskin och slipade upp hålet så att det blev större och kolven slutade kärva.

Under tidens gång så har jag det han lärde mig och filat lite då och då för att få det att fungera igen..   Det har gått bra hittils men nu var måttet rågat Smile  Jag kände att det borde vara något annat som är fel, det är inte meningen att man ska slipa I dörrkarmen ett par gånger per år, till slut tar dörrkarmen slut.

Som en god vän av Google så började jag googla och hittade en monteringsanvisning till dörrarna från Robust, anvisningen hittar du här: monteringsanvisning (PDF)

I anvisningen såg jag att det sitter en insexskruv I varje gångjärn som man justerade höjden på dörren med, och när jag tittade på mina skrivar på mina gångjärn så upptäckte jag att en av skruvarna inte var åtskruvad vilket ledde till att dörren hängde sig. Jag gissar på att skruven ändrat läge sakta men säkert och det fel den skapade har glatt filats bort. Nu är skruvarna justerade och dörren går att låsa utan några som helst problem!

Så här ser en av skruvarna ut, det är en 3mm insexnyckel som behövs för att skruva på den.

IMAG0284medpil

Om du skruvar för mycket blir dörren klurig att stänga, det spänner I gångjärnen men om du studerar monteringsanvisningen och använder lite sunt förnuft så löser även du din krånglande säkerhetsdörr från Robust. Vår var en SD-2 och det verkar vara samma sätt som alla justeras på.

Lycka till!

5 kommentarer

 1. säkerhetsdörr robust

  Glad att du hittade den.. 🙂

 2. Macke

  Det är alltid kul att hitta verkliga orsaken till problem man brottats med en tid. Jag har just löst ett liknande problem med en dörrkarm som jag justerat flera gånger sedan jag flyttat hit. För två veckor sedan skruvade jag ut karmskruven och upptäckte att skruven var av en liten bit in i träregeln men haft tillräckligt grepp att dra in karmen men inte tillräckligt att hålla den på plats så det har blivit fler och fler justeringar med tiden. tycker själv att träet borde varit bortnött efter bara 2-3 justeringar. Nu funkar det iaf bra med en ny karmskruv!

 3. svenska säkerhetsdörrar

  Jag skulle rekommendera att du uppgraderar till en SD-3 istället som är i klass 3. Vi ska bl.a snart byta ut en SD-2:a hos en kund som det hade blivit inbrott i. SD-3 har dels hakregellås och dels en kraftigare konstruktion.

 4. Anders

  Tack för du beskrev lösningen. Jag trodde först att jag måste rikta gångjärnet och köpte verktyget för det. Men Svenska Skydd har egna gångjärn där standard verktyg inte passade. Sen hittade jag ditt inlägg och det var mycket enkelt. En person rekommenderade slipa ner blecket men jag tyckte precis som du att det går inte göra så många gånger.

  • Mr Uberadmin

   Kul att du hade nytta av det Anders!

   /Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Editio Princeps

Tema av Anders NorenUpp ↑