Krånglande säkerhetsdörr

Vi har under en tid lidit av att v?r s?kerhetsd?rr fr?n Robust har kr?nglat. D?rren har  blivit sv?rare och sv?rare att l?sa beroende p? att den undre kanten p? l?skolven tar I kanten p? h?let I d?rrkarmen.

Vi hade tidigare en servicekille fr?n riksbyggern som var h?r med en slipmaskin och slipade upp h?let s? att det blev st?rre och kolven slutade k?rva.

Under tidens g?ng s? har jag det han l?rde mig och filat lite d? och d? f?r att f? det att fungera igen..   Det har g?tt bra hittils men nu var m?ttet r?gat Smile  Jag k?nde att det borde vara n?got annat som ?r fel, det ?r inte meningen att man ska slipa I d?rrkarmen ett par g?nger per ?r, till slut tar d?rrkarmen slut.

Som en god v?n av Google s? b?rjade jag googla och hittade en monteringsanvisning till d?rrarna fr?n Robust, anvisningen hittar du h?r: monteringsanvisning (PDF)

I anvisningen s?g jag att det sitter en insexskruv I varje g?ngj?rn som man justerade h?jden p? d?rren med, och n?r jag tittade p? mina skrivar p? mina g?ngj?rn s? uppt?ckte jag att en av skruvarna inte var ?tskruvad vilket ledde till att d?rren h?ngde sig. Jag gissar p? att skruven ?ndrat l?ge sakta men s?kert och det fel den skapade har glatt filats bort. Nu ?r skruvarna justerade och d?rren g?r att l?sa utan n?gra som helst problem!

S? h?r ser en av skruvarna ut, det ?r en 3mm insexnyckel som beh?vs f?r att skruva p? den.

IMAG0284medpil

Om du skruvar f?r mycket blir d?rren klurig att st?nga, det sp?nner I g?ngj?rnen men om du studerar monteringsanvisningen och anv?nder lite sunt f?rnuft s? l?ser ?ven du din kr?nglande s?kerhetsd?rr fr?n Robust. V?r var en SD-2 och det verkar vara samma s?tt som alla justeras p?.

Lycka till!

5 kommentarer

 1. säkerhetsdörr robust

  Glad att du hittade den.. 🙂

 2. Macke

  Det är alltid kul att hitta verkliga orsaken till problem man brottats med en tid. Jag har just löst ett liknande problem med en dörrkarm som jag justerat flera gånger sedan jag flyttat hit. För två veckor sedan skruvade jag ut karmskruven och upptäckte att skruven var av en liten bit in i träregeln men haft tillräckligt grepp att dra in karmen men inte tillräckligt att hålla den på plats så det har blivit fler och fler justeringar med tiden. tycker själv att träet borde varit bortnött efter bara 2-3 justeringar. Nu funkar det iaf bra med en ny karmskruv!

 3. svenska säkerhetsdörrar

  Jag skulle rekommendera att du uppgraderar till en SD-3 istället som är i klass 3. Vi ska bl.a snart byta ut en SD-2:a hos en kund som det hade blivit inbrott i. SD-3 har dels hakregellås och dels en kraftigare konstruktion.

 4. Anders

  Tack för du beskrev lösningen. Jag trodde först att jag måste rikta gångjärnet och köpte verktyget för det. Men Svenska Skydd har egna gångjärn där standard verktyg inte passade. Sen hittade jag ditt inlägg och det var mycket enkelt. En person rekommenderade slipa ner blecket men jag tyckte precis som du att det går inte göra så många gånger.

  • Mr Uberadmin

   Kul att du hade nytta av det Anders!

   /Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Editio Princeps

Tema av Anders NorenUpp ↑