Jag har varit nyfiken p? l?nga slutartider och lysande prickar p? himlen, stj?rnor, s? jag snickrade ?ntligen ihop en egen fj?rrutl?sare. Det finns massor av olika s?dana att k?pa, b?de med och utan sladd men vad ?r det f?r kul med det? Mycket roligare att l?da ihop en sj?lv.

Det enda som beh?vs ?r en 2.5mm stereoplugg, en (eller tv?) str?mbrytare och 3-ledad kabel I valfri l?ngd.

Vilken brytare eller hur m?nga som beh?vs beror lite p? hur avancerad l?sning du ska g?ra. Min variant ?r den absolut enklaste och passar bra f?r mig och det jag ska fota.

Men f?rst en bild p? hur pluggen ?r t?nkt att fungera

Untitled-1

I min variant s? har jag helt enkelt kopplat en brytare (via sladd) mellan jord och slutare och sen n?r jag fotar s? st?ller jag in sk?rpan manuellt och sen n?r allt ?r klart s? sl?r jag om brytaren. Om d? kameran ?r inst?lld p? bulb-l?ge s? ?r slutaren ?ppen fram tills jag sl?r om brytaren igen.

En annan variant ?r att man s?tter en brytare mellan jord och fokus och en mellan jord och slutare och sen n?r man skall fota s? trycker man f?rst p? fokus-brytaren och sen slutar-brytaren. Det passar inte s? bra f?r mig d? det ?r ruskigt m?rkt n?r jag tar mina bilder och autofokus fungerar r?tt kasst p? en natthimmel.

S? ?r se min kabel ut f?r dig som ?r nyfiken

IMG_6878

Den ?r ca 1m l?ng och jag har satt krympslang I b?da ?ndarna f?r att f? lite extra vattens?kerhet, om det skulle beh?vas.

Kontakten och brytaren k?pta jag p? www.kjell.com och artikelnummer f?r mina delar ?r

Kontakt 2,5mm hane stereo 39104
Vippstr?mbrytare 1-pol on/off 36122
Kabeln hade jag i min elektroniksnickarl?da Winking smile

Det finns s?ker en massa andra typer av brytare som ?r smidigare, mindre, b?ttre, snyggare osv. men den h?r fungerar f?r mig iallafall.

Mitt f?rsta f?rs?k till bild blev s? h?r, iso 100, bl?ndare 8, 17mm, ~18 minuter

IMG_6876

Blev en aning f?rundrad ?ver hur mycket stj?rnorna hann r?ra sig p? 18 minuter… ska g?ra ett nytt test med l?ngre tid n?r det finns tid.

 

F?rresten, hur du st?ller in bulb-l?ge st?r nog I din kameramanual om du inte vet, men p? en Canon 450D s? g?r man s? h?r:

S?tt kameran I manuellt l?ger (ratten p? M)
Vrid p? ratten f?r att st?lla in l?ngre slutartid, forts?tt vrid tills du kommer till Bulb-l?get.

Du stoppar in kontaken under gummiluckan p? v?nster sida av kameran.

 

Sen ?r det bara att s?tta kameran p? stativ, sl? av antiskakfunktion om du har, st?lla in bl?ndare och iso och sl? om brytaren. H?ll upp en kopp kaffe sl? p? ljudboken och s?tt dig bekv?mt och v?nta, se bara till att du har gott om batteri I kameran och ljudboken s? blir allt bra.