Jag har varit nyfiken på långa slutartider och lysande prickar på himlen, stjärnor, så jag snickrade äntligen ihop en egen fjärrutlösare. Det finns massor av olika sådana att köpa, både med och utan sladd men vad är det för kul med det? Mycket roligare att löda ihop en själv.

Det enda som behövs är en 2.5mm stereoplugg, en (eller två) strömbrytare och 3-ledad kabel I valfri längd.

Vilken brytare eller hur många som behövs beror lite på hur avancerad lösning du ska göra. Min variant är den absolut enklaste och passar bra för mig och det jag ska fota.

Men först en bild på hur pluggen är tänkt att fungera

Untitled-1

I min variant så har jag helt enkelt kopplat en brytare (via sladd) mellan jord och slutare och sen när jag fotar så ställer jag in skärpan manuellt och sen när allt är klart så slår jag om brytaren. Om då kameran är inställd på bulb-läge så är slutaren öppen fram tills jag slår om brytaren igen.

En annan variant är att man sätter en brytare mellan jord och fokus och en mellan jord och slutare och sen när man skall fota så trycker man först på fokus-brytaren och sen slutar-brytaren. Det passar inte så bra för mig då det är ruskigt mörkt när jag tar mina bilder och autofokus fungerar rätt kasst på en natthimmel.

Så är se min kabel ut för dig som är nyfiken

IMG_6878

Den är ca 1m lång och jag har satt krympslang I båda ändarna för att få lite extra vattensäkerhet, om det skulle behövas.

Kontakten och brytaren köpta jag på www.kjell.com och artikelnummer för mina delar är

Kontakt 2,5mm hane stereo 39104
Vippströmbrytare 1-pol on/off 36122
Kabeln hade jag i min elektroniksnickarlåda Winking smile

Det finns säker en massa andra typer av brytare som är smidigare, mindre, bättre, snyggare osv. men den här fungerar för mig iallafall.

Mitt första försök till bild blev så här, iso 100, bländare 8, 17mm, ~18 minuter

IMG_6876

Blev en aning förundrad över hur mycket stjärnorna hann röra sig på 18 minuter… ska göra ett nytt test med längre tid när det finns tid.

 

Förresten, hur du ställer in bulb-läge står nog I din kameramanual om du inte vet, men på en Canon 450D så gör man så här:

Sätt kameran I manuellt läger (ratten på M)
Vrid på ratten för att ställa in längre slutartid, fortsätt vrid tills du kommer till Bulb-läget.

Du stoppar in kontaken under gummiluckan på vänster sida av kameran.

 

Sen är det bara att sätta kameran på stativ, slå av antiskakfunktion om du har, ställa in bländare och iso och slå om brytaren. Häll upp en kopp kaffe slå på ljudboken och sätt dig bekvämt och vänta, se bara till att du har gott om batteri I kameran och ljudboken så blir allt bra.