Mecka kamera

H?romdagen handlade jag mig en Canon IXUS 400 digitalkamera p? tradera. det var ett billigt k?p mycket p? grund av att den var trasig 🙂 Det var ett (klassiskt) fel, E18. Det felet visar oftast att kameran har f?tt sig en sm?ll p? ojbektivet, och s?nt *kan* g? att laga med lite tur. S? jag plcokade i s?r kameran och kikade runt p? allt som var d?r inne, m?nga sm? saker fanns det d?r inne. Men jag plockade som sagt i s?r den och klurade lite…

1 2 3 4 

Jag plockade s?nder r?tt mycket som synes. Sen n?r allt “k?ndes” bra s? skruvade jag ihop hela h?rligheten igen och testk?rde. Allt fungerade perfekt, n?stan..  N?r jag slog p? den s? surrade stegmotorn som skulle k?ra ut objektivet men ingenting kom ut.. tillbaks till arbetsb?nken igen och ytterligare en is?rtagning. Den h?r g?ngen s? plockade jag ?ven is?r objektivet och v?xell?dan… och ut ur v?xell?dan f?ll en liten styrpinne (som jag limmade fast igen) men dess v?rre s? s?g jag var den riktiga orsaken var, den sitter en kuggkrans p? objektivhuset som anv?nds n?r det ska rotera och k?ra ut paketet och d?r var ett antal kuggar trasiga 🙁 S? det blev en h?g med elektronik skrot. Hursomhelst, det k?nns iallafall bra att veta att man klarar av en s?dan h?r operation. S? l?nge som det inte ?r allt f?r stora mekaniska skador s? g?r det att l?sa.. oftast brukar ett s?nt h?r E18 fel bara vara n?gra kuggar som hoppat snett och s?nt kan man ibland l?sa utan att ens plocka i s?r det.. s? n?sta g?ng jag ramlar ?ver en s?n s? blir det nog succe !!

6 7

4 kommentarer

 1. Macke

  Fasen undrar om man ska plocka isär 3oD’n och kolla hur den fungerar, ehe, nee tror jag låter den funka ett tag till, men jag är lite sugen efter att du fått leka runt lite!

 2. Jörgen

  jag tycker att du ska testa mecka isär den 30D 🙂 Dokumentera gärna

 3. Luna

  Hm…jag har ett sånt där E-18 errorfel på min kamera. En Canon Powershot S2IS och precis börjat googla på det. Tyvärr är jag nog ingen finmekaniker. Är det dyrt att lämna in tror du? Nu ser jag att ditt inlägg här är från 2008 och jag har ingen aaaning om om du bloggar än 🙂

 4. Jörgen

  Kan kosta precis vad som helst är jag rädd för. Har du tur så är det en schysst reparatör så kan det bli billigt… Men googla lite och kolla runt, annars så är alltid en bra idé att ringa och fråga en reparatör…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Editio Princeps

Tema av Anders NorenUpp ↑