T?nk dig att du lever i en parallellv?rld, i en v?rld d?r alla l?s ?r utbytta mot en d?rrvakt. D?rrvakten har endast tv? uppgifter, att fr?ga vad du heter och vilken kod du har. Om ditt namn som du s?ger matchar koden som finns p? en lista hos d?rrvakten s? ?ppnas l?set till dit hus, bilen startar eller din cykel blir uppl?st.
Visst l?ter det smidigt och bra, du ber?ttar bara vad du heter och s?ger din kod och d?rrvakten kollar i sin lista om dom tv? sakerna matchar med listan och sen kommer du antingen in om det ?r r?tt, eller om det ?r fel s? kommer d?rren fortfarande att vara l?st.
Det som g?r det extra smidigt ?r att du heter alltid samma sak (s?klart) och d?rrvakten tar inte en titt p? ditt id-kort heller eftersom du har ju din hemlig kod. Och f?r att du inte ska vara s? sv?rt att komma ih?g olika koder s? har du gett samma kod till alla d?rrvakter i hela v?rlden. Det blir j?ttesmidigt f?r oavsett om du ska starta din hyrbil i Spanien eller ?ppna din ytterd?rr hemma eller ta en cykeltur s? s?ger du bara ditt namn och din hemliga kod, sen startar du bilen, ?ppnar d?rren eller cyklar iv?g.

Det inneb?r dessv?rre att om den d?r d?rrvakten som du tr?ffade p? det d?r mysiga caféet i den lilla byn p? din Sydamerikaresa f?rra sommaren, om han inte ?r helt ?rlig utan ber?ttar f?r alla som vill veta vad du heter och vad din kod ?r. D? kan vem som helst som h?rt vad d?rrvakten sagt ?ppna din ytterd?rr, starta din bil eller ta en cykeltur med din fina cykel.
Visst l?ter det knasigt och en gnutta vansinnigt, du vill v?l inte att en bonde i Texas ska kunna komma hem till dig och bara kliva in genom ytterd?rren n?r helst han har lust? Eller att bordsgrannen p? caféet i Paris dricker ur sin latte lite snabbare ?n vad du g?r f?r att sedan g? ut och k?ra iv?g med din bil, medan du snopet s?rplar i dig det sista mj?lkskummet.

Det som g?r det ?nnu mer knasigt ?r att det ?r inte en parallellv?rld vi l?tsas leva i h?r ovan, du lever redan i den v?rlden och det ?r din onlinev?rld det handlar om. Du har s?ker gjort som de flesta andra gjort online, din e-postadress ?r ditt inloggningsnamn och ditt l?senord ?r samma gamla l?sen som du anv?nt p? alla sidor sedan du skaffade dig din f?rsta katt (sj?lvklart ?r l?senordet kattens namn plus ?ret du skaffade den).
Det inneb?r att om n?gon av de webbsidor du brukar logga in p? blir hackad s? kommer din e-postadress och ditt l?sen att l?ggas ut f?r allm?n besk?dan p? internet. Det leder sen till att t.ex. din identitet blir kapad och n?gon tar l?n i ditt namn, best?ller varor i ditt namn eller n?got annat som du verkligen inte vill.

Vad kan du g?ra ?t det h?r problemet? Byt l?senord p? dina olika konton!

  • Se till att ha olika l?sen p? dina olika konton.
  • Ha ett l?ngt l?senord, ett l?ngt l?senord ?r mycket b?ttre ?n ett kr?ngligt.
  • T?nkt ut en plan f?r att enkelt komma ih?g olika l?senord.
  • Skriv inte upp dina uppgifter p? lappar, anv?nd hellre Keepass f?r att lagra l?senord (http://keepass.info)

Om du har problem med att skapa l?nga och enkla l?senord s? kan t.ex. http://correcthorsebatterystaple.net/ vara en v?g f?r dig att g?. D?r kan du skapa l?nga l?senord som trots det ?r l?tta att komma ih?g.

Bara en tanke… h?ller du med?

password_strength

https://www.xkcd.com/936/