Jag har under min Linuxresa upptäckt att min /boot partition är för liten för att kunna göra en apt-get dist-upgrade. Tydligen så var defaultinställningen när allt installerades och partitionerades lite snålt tilltagen för /boot så när den nya kärnan skulle fixas till så tog det slut på plats och det sket sig.

När jag skulle flytta /boot från en egen partition till en vanlig katalog på / stötte jag på diverse problem, t.ex. device busy när jag körde en umount. Här är en steg för steg över vad jag gjorde i mitt system, det borde fungera för dig men ymmv.

 • Kommadot mount visar /dev/hda1 on /boot type ext3 (rw)
 • Det visar även /dev/hda2 on / type ext3 (rw)
 • umount /dev/hda1 get ”device busy”
 • Lista vilken/vilka provesser som accessar /dev/hda1 genom att skriva sudo fuser -m /dev/hda1
 • Det gav mig ett processnummer, 3693
 • Kolla vad det är genom att skriva ps -ef | grep 3693
 • För mig var det klogd som körde, stoppa den genom att skriva sudo /etc/init.d/klogd stop Om något annat program håller på /boot så får du stoppa det också…

Nu är det nästan dags att avmontera /boot, men vi måste först sätta / som bootbar (misstänker det iallafall 🙂

 • Det gör du genom att skriva sudo fdisk /dev/hda, sen väljer du a för ”toggle a bootable flag”. Välj den partition där / är monterad (det ser du i /etc/fstab)
 • I fdisk väljer du sen p för att se att du fått en * på samma rad som / stämmer det skriver du dina förändringar med w och avslutar med q

Nu är det nära 🙂

 • Kopiera /boot till /booot (mv /boot booot)
 • Kör en sudo umount /boot
 • ls / visar att /boot är borta, om /boot inte är borta så kör en mv /boot /boot.old
 • Byt namn på /booot till /boot och allt är klart! (sudo mv /booot /boot)

Om du vågar så starta om din maskin, som vanligt när det gäller sådana här anvisningar så gör du allt på egen risk och du kan inte skylla på mig om det blir knas. Och om det blir knas så läser du som vanligt in den backup du tog på systemet innan du började 🙂