Jag har under min Linuxresa uppt?ckt att min /boot partition ?r f?r liten f?r att kunna g?ra en apt-get dist-upgrade. Tydligen s? var defaultinst?llningen n?r allt installerades och partitionerades lite sn?lt tilltagen f?r /boot s? n?r den nya k?rnan skulle fixas till s? tog det slut p? plats och det sket sig.

N?r jag skulle flytta /boot fr?n en egen partition till en vanlig katalog p? / st?tte jag p? diverse problem, t.ex. device busy n?r jag k?rde en umount. H?r ?r en steg f?r steg ?ver vad jag gjorde i mitt system, det borde fungera f?r dig men ymmv.

 • Kommadot mount visar /dev/hda1 on /boot type ext3 (rw)
 • Det visar ?ven /dev/hda2 on / type ext3 (rw)
 • umount /dev/hda1 get ”device busy”
 • Lista vilken/vilka provesser som accessar /dev/hda1 genom att skriva sudo fuser -m /dev/hda1
 • Det gav mig ett processnummer, 3693
 • Kolla vad det ?r genom att skriva ps -ef | grep 3693
 • F?r mig var det klogd som k?rde, stoppa den genom att skriva sudo /etc/init.d/klogd stop Om n?got annat program h?ller p? /boot s? f?r du stoppa det ocks?…

Nu ?r det n?stan dags att avmontera /boot, men vi m?ste f?rst s?tta / som bootbar (misst?nker det iallafall 🙂

 • Det g?r du genom att skriva sudo fdisk /dev/hda, sen v?ljer du a f?r ”toggle a bootable flag”. V?lj den partition d?r / ?r monterad (det ser du i /etc/fstab)
 • I fdisk v?ljer du sen p f?r att se att du f?tt en * p? samma rad som / st?mmer det skriver du dina f?r?ndringar med w och avslutar med q

Nu ?r det n?ra 🙂

 • Kopiera /boot till /booot (mv /boot booot)
 • K?r en sudo umount /boot
 • ls / visar att /boot ?r borta, om /boot inte ?r borta s? k?r en mv /boot /boot.old
 • Byt namn p? /booot till /boot och allt ?r klart! (sudo mv /booot /boot)

Om du v?gar s? starta om din maskin, som vanligt n?r det g?ller s?dana h?r anvisningar s? g?r du allt p? egen risk och du kan inte skylla p? mig om det blir knas. Och om det blir knas s? l?ser du som vanligt in den backup du tog p? systemet innan du b?rjade 🙂